En dag på krönet

Colins crest på 2010 års upplaga av Rally Sweden var en trevlig dag. Massvis med folk (ca 7 000) hade trotsat 24 minusgrader och fick se bilarna flyga över krönet och alla (förutom en och annan flickvän som höll på att frysa ihjäl och inte skulle prata med sin kille på två veckor igen efter denna idiotskogspromenad) såg glada ut. Inte ens de luktande fyllosen kunde sänka stämningen. Tipsen gick heta vem som skulle flyga längst, vem som skulle krascha, vem som skulle köpa korv osv.


Dave Eggum Jr flyger 40 meter på Colins Crest - Foto: Från Eggums Facebooksida

Dagens längste hoppare blev dock en rejäl överraskning. Även för honom själv. För i en blå enorm Volvo kom norske Dave Eggum Jr. flygande och landade inte förrän efter 40 meter. Med en lite trasigare Volvo. Hans färd finns inifrån bilen på Youtube. Klart sevärt.

Men eftersom Dave körde i SM-klassen och inte i VM fick han inte den stora pokalen Colins Crest Award. Den skulle gå till den förare som hoppade längst under första igenomkörningen av sträckan bland VM-bilarna. Vilket också blev en norrman, Subarukörande Marius Aasen. 37 meter flög han.


Marius Aasen lägger kvar lite bildelar vid nedslaget. Foto: Nån okänd fotograf

Här en lista på de sex längsta hoppen under dagen.
1. Dave Eggum Jr, 40 m
2. Matthew Wilson och Mikko Hirvonen, 38 m
4. Marius Aasen och Khalid al Qassimi, 37 m
6. Sebastien Loeb 36 m
Rekord: Mikko Hirvonen, 2006, 40,8 m

Hoppen mättes med den patenterade "Leaf Hill"-tekniken, en högteknologisk utrustning som scannar bort snörök och rök som ofta ställer till den för standardmetoder för liknande mätningar, tex fotoceller. Den mätansvarige meddelade därefter hooplängder upp till en av rallyts alla anonyma hjältar, den efter 50 bilar genomfrusne och skakande Gräv-Waldner. Gräv-Waldner skrev ner hopplängder och meddelade speakern utan att en enda gång klaga, frysa ihjäl eller skriva fel. Imponerande, och vi skänker honom en tanke.



Folk vid krönet, bla gamla hockeyproffs. Foto: Ken Block

Bland alla kändisar och fyllos som besökte krönet märktes Ken Block. Amerikanen rekognicerade krönet inför sin debut i Rally Sweden 2011 och lovade genom högtalarna publiken att slå hopprekord då. Sen fick han fullt sjå med att skriva autografer till överförfriskade Torsbybor så han kommer nog inte tillbaks som publik. Man kan läsa om hur han tyckte krönet var på hans blogg.

Latvala landar inför jublande finska flaggor. Foto: Ken Block

2011 kommer den första riktiga sträckan med det nya reglementet passera Colins Crest. Var där för att först få reda på vilken bil som är snabbast, Ford eller Citroen. Välkomna.


51 dagar kvar till rally

51 dagar kvar till Rally Sweden. Värmland håller på att frysa ihop.

I Jämtland håller Ford och Mikko Hirvonen på att testa den nya Ford Fiesta WRC:n för fullt, här en film där även gamle stjärnkartläsaren Staffan "Det är klart Kenneth" Parmander dyker upp i bild.


http://www.youtube.com/watch?v=qkwjZ5NhoEA



Helgens sport: Söta straffskyttar och mysighetsöverdoser

Så vad lärde vi oss i sportvärlden denna helg då? Ja, här är några namn som lagt sig på minnet:

Isabelle Gulldén - Ja så heter den sockersöta tjejen som bara ångade in straffar mot den norska målisen i handbolls-em-finalen. Nu hjälpte inte hennes storspel, det blev stryk till slut mot de stenhårda norskorna, men en stor framgång för svensk damhandboll. För första gången lyckades de få Red att orka se en hel match. Och med Gulldén i laget lär det bli fler, de har nu kvalat in till vm, och visst kollar jag hellre på damhandboll än herrhandboll.

Fredrik Lindström - Nej, inte På spåret-Fredrik. Utan skidskytten. Som hoppade in i skidskyttestafettlaget när Björn Ferry blitt sjuk och gjorde det med bravur. Mixed-skidskytte-stafetten slutade med svensk seger och jubel och klang, ja Red glömde helt bort vilken absurd tävlingsform han egentligen tycker mixed-skidskytte-stafett är och satt och hoppade i soffan.

Dario Cologna - Så heter ju killen som med sin superkörning förde Schweiz till sin första stafettseger i skidor  för herrar 4x10 km sen .... ja det är väl om Wilhelm Tell hade ett bra lag så de vann på 1200-talet eller nått. 

Kung Bore - Vinterkungen ställde med ett enkelt andetag in istortsett hela helgens Premier League-omgång. Puuuh...  sa han. Eller nått. Inga flyg, ingen fotboll.

Marco Borriello - Gjorde helgens viktigaste fotbollsmål när han satte Romas 1-0 borta mot Milan. Förlust för Zlatan och grabbarna, men det gör ju inget när Roma fick vinna.

Till sist vill jag påpeka att "Vinterstudion" nu helt ballat ur i all mysighet. De sitter i koftor och flanellskjortor i studion, orakade, med koppar med choklad och en levande eld i hörnet och håller på att mysa ihjäl sig. Snart tar de väl in en St Bernhardshund, sätter på lite stämningsfull musik och gosar ner sig under en filt helt och hållet. Jag kan köpa en viss mysfaktor. Ibland. Men det här har saknar ju alla proportioner. Raka er och på med kostym, ni är i tv för fan.

Inför Rally Sweden 2011

Det återstår 53 dagar till Rally Sweden 2011. Vädret ser redan perfekt ut, snöstormar och tvärkyla avlöser varann här i rallyområdet, och sträckplanen ser riktigt intressant ut med sträckor i Norge och en tv-sänd livesändning från kraftverkstuben i Gustavsfors. Rallyt kommer bli det första rallyt med det nya reglementet, nya wrc-bilar, vilket tyvärr gör att det blir lite tunnt med toppekipage, de har helt enkelt inte hunnit bygga så många såna bilar än. 12 st blir det vad det verkar, 4 Citroen och 8 Ford.

Citroen - Citroen DS3 WRC - 4st

1. Sebastien Loeb - Fra - Betyg: 10 av 10
Den sjufaldige världsmästaren kunde ju tackat för sig nu när de gamla wrc-bilarna försvinner, men han vill pröva ett år till. Hatten av för det, han behövs säger jag i dagens rallyläge.

2. Sebastien Ogier - Fra - Betyg: 8 av 10
En ny fransk Sebastien som kan bli världsmästare redan nästa år. Det är inte omöjligt att det är Ogier som står som vinnare i Karlstad 2011.

3. ? (Petter Solberg?, Kimi Räikkönen?, PG Andersson?)
Vem den sista tillgängliga Citroenen går till är inte klart. Men här hoppas jag på att det blir en rallyförare, inte en miljonär.

4. Peter van Merksteijn Jr - Hol - Betyg: 1 av 10
Jag har egentligen inget emot Peter, han är rik och tycker om motorsport så han blandar Le Mans med Dakar och Wrc. Men att han har köpt bort en av enbart 12 tillgängliga nya wrc-bilar är .... synd.

Ford - Ford Fiesta WRC - 8 st

1. Mikko Hirvonen - Fin - Betyg: 8 av 10
Mikko gjorde en enda sak rätt 2010, han vann Rally Sweden. I vm hamnade han bakom alla konkurrenter, han blev sexa efter Loeb, Latvala, Solberg, Ogier och Sordo. Revansch i Sverige?

2. Jari-Matti Latvala - Fin - Betyg: 8 av 10
Jari-Matti blev tvåa i VM 2010, och tog över som Fords försteförare. Men i Sverige fick han spö av Mikko. Det kan bli en hård fight om segern 2011 tror jag.

3. Mads Östberg - Nor - Betyg: 6 av 10
Mads Östberg har i mitt tycke gjort ett genidrag genom att ge sig in stenhårt i wrc 2011. Det finns helt enkelt väldigt få wrc-förare med rutin idag. Men om två år kommer vi troligen ha ca 5 stall igen, och att då ha rutin från vm (och kanske några lätta pallplatser i ryggen, i Sverige kan Mads mycket väl vara femte snabbate förare) kan ge toppsitsar.

4. Khalid Al-Qassimi - Uae - Betyg: 3 av 10
Khalid fortsätter. Att han inte är den sämste av alla wrc-förare borde få de holländska förarna att skämmas. Men så är det.

5. Ken Block - Usa - Betyg: 3 av 10
Block gör debut i Sverige. Kul, han är iallafall ett väldigt känt namn. Men fort kommer det ju inte att gå.

6. Dennis Kuypers - Hol - Betyg: 1 av 10
Inga kommentarer. En miljonär till. Som inte kommer hänga på eliten i super2000.

7 och 8: ?? (Matthew Wilson?, Kimi Räikkönen?, PG Andersson?, Chris Atkinson?, Henning Solberg?, Andreas Mikkelsen?, Petter Solberg?)

Så vi har tyvärr väldigt få förare 2011. Men. Vi har en super-4 som fightas om vinst, en femma om Petter får tag i bil. Nästan mer ovisst än på länge. Och vi kan få en härlig fight i super2000. Återkommer till det.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0